Online first, mobile only
Steeds meer consumenten zijn overgestapt van aankopen bij fysieke winkels naar online. Het GfK houdt al enkele jaren het online aandeel bij van het totale aantal Retail uitgaven. Voor Corona werd 35% van de aankopen online gedaan en tijdens de lockdown zelfs 91%. Ook nu is het online aandeel nog steeds 47% en de verwachting is dat dit aandeel ook niet zal dalen. Meer kansen voor jou als ondernemer om ook jouw online omgeving onder de loep te nemen. Kun je inspelen op de ontwikkeling door ook online de consument optimaal te bedienen of heb je nog wat handvatten nodig om de overstap naar online te maken?
Waar een aantal jaar geleden websites en webwinkels nog vooral toegankelijk moesten zijn voor een desktop is de verschuiving nu volledig naar mobiel gegaan. De webwinkel met gebruiksvriendelijk zijn, snel en alle integraties met bijvoorbeeld online betalingen moeten perfect geregeld zijn om het gebruiksgemak optimaal te houden.
Voordelen mobiel
De integratie met online betalingen werkt op een mobiel veel optimaler. Dit komt onder andere doordat veel mensen bankieren via hun telefoon. Door eenvoudig een QR-code te scannen voltooien ze de betaling. Ook kun je makkelijk overschakelen van een internetpagina naar je betalingsapp.
Verder zijn de locatiegegevens van je klant beschikbaar en is het eenvoudiger om de klant persoonlijk te benaderen door gebruik te maken van web tracking. Hiermee kun je achterhalen wie je website heeft bezocht er hoe ze daar zijn gekomen. Met cookies houd je het surfgedrag van je bezoeker bij en zie je welke pagina ze hoe lang hebben bezocht. Je moet hier wel toestemming voor vragen bij de websitebezoeker. De opgehaalde gegevens kun je weer gebruiken voor het optimaliseren van je website.
Nadeel online
De webshop moet op alle mobiele devices kunnen werken van Android tot Apple en Samsung, omdat iedere consument weer gebruik maakt van een ander mobiel apparaat. Ook heb je maar een aantal seconden de tijd om de aandacht van de klant te trekken. Is de shop niet aantrekkelijk genoeg dan beslist te klant binnen 10 seconden of hij verder gaat winkelen of niet. Onderzoek dus goed wat jouw doelgroep belangrijk vindt en kijk waar zij hun aandacht op vestigen. Door dit te optimaliseren verhoog je de kans dat de consument op de pagina blijft en het assortiment verder gaat bekijken. Wanneer de consument een positieve ervaring heeft met je webshop zal deze sneller overgaan tot een aankoop.
Duurzaamheid
Voor de consument wordt duurzaamheid ook steeds belangrijker. Zij weten wat voor impact online aankopen hebben op het milieu en willen hun bijdrage hierin zo klein mogelijk houden. Zo vinden zij het steeds belangrijker dat er duurzame verpakkingsmaterialen worden gebruikt en ondernemers gebruikmaken van natuurlijk opvulmaterialen in plaats van bijvoorbeeld plasticfolie. Ook zien zijn het belang van niet onnodig grote verpakkingsmaterialen gebruiken, maar kleinere verpakkingen (op maat) en materialen die hergebruikt kunnen worden. Het soort transport wordt ook steeds belangrijker gevonden. Door bijvoorbeeld gebruikt te maken van fietskoeriers of elektrische voertuigen wordt de milieubelasting ook aanzienlijk lager. Wanneer deze duurzame maatregelen worden genomen is de consument ook bereid om meer te betalen voor verzending.
Conclusie
Er is nog veel terrein te winnen in de onlinewereld, maar kijk voor je de onlinemarkt wil gaan bedienen goed naar je doelgroep en wat zij belangrijk vinden. Richt je online platform optimaal in en zorg voor een positieve ervaring voor je klant. Want de toekomst is online.
Benieuwd welke online mogelijkheden Count-IT heeft? Koppelingen met je webshop, verzendbedrijf en het optimaliseren van je online omgeving? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Wil je weten wat Count-IT voor uw organisatie of bedrijf kan betekenen? Mail ons via info@count-it.eu of bel. 088 00 36 00. Wil je het systeem ook uitproberen? Vraag dan een gratis demo-account aan via https://www.count-it.eu/demo/